Τα «Μαργαριτάρια» των Υποψηφίων των Παγκύπριων Εξετάσεων

από Μαρίλια Ιωάννου
Τα «Μαργαριτάρια» των Υποψηφίων των Παγκύπριων Εξετάσεων

Τα «μαργαριτάρια», όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τα λάθη μαθητών σε εξετάσεις, αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο.

Εξαίρεση σε αυτό δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα δικά μας σχολεία και οι παγκύπριες εξετάσεις.

Βρήκα το παρακάτω άρθρο στην κυπριακή καθημερινή εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» ημερομηνίας 23/7/2010, και σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας. Συγγραφέας του άρθρου η Γεωργία Ψαρια, και τα δικά μου - εμβόλιμα - σχόλια σε παρενθέσεις.

Οι απαντήσεις και οι «σοφές» διαπιστώσεις που θα διαβάσετε παρακάτω δεν ανήκουν στη γράφουσα, ούτε «κλάπηκαν» από κάποιο site του διαδικτύου. Ανήκουν σε μαθητές/τελειόφοιτους -%$#@- που παρακάθισαν στις παγκύπριες εξετάσεις τα τελευταία 2-3 χρόνια για σκοπούς απόλυσης από τα Λύκεια/Τεχνικές Σχολές και πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και εντοπίστηκαν από την αρμόδια υπηρεσία Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας κατά τη διόρθωση των γραπτών τους.

Δεν γνωρίζουμε αν οι άμοιροι οι διορθωτές τράβαγαν τα μαλλιά τους αντικρίζοντας κάποια από τα γραπτά, αφού κάποιοι εκ των υποψηφίων ενδεχομένως να διεκδίκησαν ή διεκδικούν ακόμη θέση στα ΑΕΙ Κύπρου ή Ελλάδας και να θέλουν... με το ζόρι... να λάβουν τον τίτλο «φοιτητής». Είμαστε, ωστόσο, βέβαιοι ότι κάποιες απαντήσεις τους σίγουρα θα τους διασκέδασαν, γεμίζοντας ευχάριστα -ίσως- κάποια από τα διαλείμματά τους.

Ο «ΠΟΛΙΤΗΣ» εξασφάλισε ορισμένες από αυτές και τις παραθέτει αυτούσιες, με τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Προσοχή όμως. Τα ακόλουθα αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγήν και όχι προς μίμηση!

Αχ αυτή η Αλυκή!

Μια από τις ερωτήσεις που φαίνεται να ταλαιπώρησε αρκετά κάποιους υποψήφιους αφορούσε την (γνωστή σε όλους, σχεδόν) Αλυκή (Λάρνακας), και ο ερωτούμενος ερωτώταν πού βρίσκεται και γιατί είναι γνωστή.

Ιδού οι απαντήσεις τους:

* «Η Αλυκή Λεμεσού είναι γνωστή για το άλας που έβγαζε παλιά και για τον Τουρκικό Τεκκέ και ότι είναι χτιζμένο δίπλα το αεροδρόμιο».

* «Τα αποδημητικά πουλιά που την επισκέπτονται είναι τα φλαμίγκο».

* «Αλυκή: Εισβάλλουν τα φλαμίγκο. Βρίσκεται δίπλα από το αμφιθέατρο Λάρνακας».

Η Επίτροπος της Επιτροπής

Προβληματισμό φαίνεται όμως να προκάλεσαν στους υποψηφίους και τα καθήκοντα που εκτελεί η επίτροπος Διοικήσεως, Ηλιάνα Νικολάου, αλλά και οι αρμοδιότητες της επιτροπής Ανταγωνισμού.

Για την πρώτη καταγράφηκαν τα ακόλουθα:

* «Επίτροπος Διοίκησης: Αναλαμβάνει τον έλεγχο κατά κάποιο τρόπο των επιτροπών διοίκησης» .

* «Ρόλος Επιτρόπου Διοικήσεως: Ρόλος της να ελέγχει αν δαπανώνται σωστά τα κονδύλια στην ΕΕ».

Και για τη δεύτερη:

* «Ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι να υπάρχουν στο παζάρι τιμές για τον μεσαίο πολίτη».

* «Επιτροπή Ανταγωνισμού: Να ελέγχει τις μικρο-εταιρίες».

* «Επιτροπή Ανταγωνισμού: Είναι υπεύθηνει για τον ανταγωνισμό που υπάρχει στα εμπορεύματα».

Σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι φαίνεται να έπιασαν το νόημα! Ειδικά ο υποψήφιος που αναφέρεται στον έλεγχο των μικρο-εταιριών από την επιτροπή Ανταγωνισμού, η απάντησή του ήταν σαφέστατη και ξεκάθαρη. Γίνεται έλεγχος, αλλά όχι όλων των εταιριών. Οι μεγάλες εξαιρούνται. Ελέγχονται δηλαδή τα μπακάλικα, τα ψιλικατζίδικα, τα μπούκικα, τα κομμωτήρια, τα περίπτερα. Μήπως να μας προβληματίσει η απάντησή του;

'Αλλος για Καληδόνια;

Έχει βάση το «μην κρίνεις για να μην κριθείς» γιατί αρκετοί από μας δεν έχουμε ιδέα από γεωγραφία της Κύπρου. Κάποια βασικά όμως θα έπρεπε -λογικά- να τα γνωρίζουμε. Όπως για παράδειγμα προς τα πού πέφτουν τα Καληδόνια και ο γνωστός καταρράκτης ο οποίος θεωρείται ο πιο ελκυστικός καταρράκτης της Κύπρου λόγω και του μαγευτικού τοπίου που προσφέρει και στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει μέσω του μονοπατιού μελέτης της φύσης των Καληδονιών.

Οι απόψεις βέβαια των υποψηφίων των παγκυπρίων εξετάσεων επ΄ αυτού του ερωτήματος διίστανται:

* «Καληδόνια: Βρίσκεται στις Πλάτρες στην επαρχία Λευκωσίας».

* «Κοιλάδα Καληδονιών: είναι γνωστή για τα καληδόνια».

* «Καληδόνια: Βρίσκετε στις πλατρες και φιμιζεται για τα λουτρά της».

* «Καληδόνα: Βρίσκονται στη Βουλγαρία-Φημίζονται για το πρόσφορο έδαφος».

Διαφωνίες εντοπίστηκαν και για το γεφύρι του Τζιελεφού ή κατά τους υποψηφίους Τσιελεφού, το οποίο βρίσκεται στα όρια της κοινότητας Πέρα -Βάσας - Αγίου Νικολάου στο δρόμο κοντά στον «Υδατοφράκτη της Αρμίνου». Κάποιοι εκ των υποψηφίων απάντησαν ότι βρίσκεται «στην κοιλάδα Καρπασίας», άλλοι «στην κοιλάδα των Κέδρων» και άλλοι στον Ακάμα. Διαλέχτε.

Αργοπορημένη.. η επανάσταση

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, διαχρονικά, οι απαντήσεις που συνηθίζουν να δίνουν οι υποψήφιοι -ανά το παγκόσμιο- σε ερωτήματα που αφορούν ιστορικά γεγονότα. Οι Κύπριοι μαθητές δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εξαίρεση του κανόνα γι΄ αυτό και εξεταζόμενοι στο μάθημα της Ιστορίας απάντησαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

* «Τελευταίος αυτοκράτορας πριν την άλωση της Πόλης: Ιουστινιανός, 'Αγιος Κωνσταντίνος, Μέγας Αλέξανδρος, Μέγας Κωνσταντίνος».

* «Ιωάννης Καποδίστριας: Κήρυξε την ελληνική επανάσταση».

* «Ιδρυτές Φιλικής Εταιρίας: Ιωάννης Καποδίστριας, Ελευθέριος Βενιζέλος».

* «Κήρυξη ελληνικής επανάστασης:1939».

Και το ΄21, αφού ο Μεταξάς είπε το γνωστό «Όχι» στους Ιταλούς, παρέδωσε τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας στον Γιώργο Παπανδρέου. Και έζησαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα!

Έχει διαβαστεί 9468 φορές

Γκάλοπ. Εδώ ψηφίζεις.

Κύπρος για μένα σημαίνει..
  • Καλοκαίρι και θάλασσα
    84
  • Χαλλούμι και σιεφταλιές
    74
  • Το νησί των κουμπάρων
    50
  • Μέσα και ρουσφέτι
    33
  • Κύπριες ;-)
    47
Η ψηφοφορία έληξε